top of page
P4390679.jpg
Пошук

Про могили та цвинтарі часів Першої світової війни

Після Першої світової війни на Волині залишилося чимало поодиноких могил та різного розміру цвинтарів різних ворожих сторін. Після війни, це питання неодноразово піднімалося і про перепоховання, і про догляд, і навіть про ексгумацію окремих осіб з транспортуванням їх додому.


Ділимося з вами з одним з оголошень волинського воєводи:


ОГОЛОШЕННЯ

Волинського Воєводи

з дня 22 лютого 1927 року

в справі охорони воєнних могил та цвинтарів.


Згідно зі статтями 225 та 226 Версальського та Ризького договорів, Польська Держава зобов'язана до охорони, догляду та утримання воєнних могил та цвинтарів.

Волинський воєводський уряд звернув увагу, що трапляються ситуації знищення та осквернення воєнних могил та цвинтарів локальними мешканцями, шляхом заорання могил на полях, привласнення поставлених на могилах хрестів, пошкодження наявний на воєнних цвинтарях пам'ятників і нищення парканів, розбиття кам'яних таблиць та випасу на цвинтарях худоби.

Того типу зневага місць спочинку солдатів, що загинули на війні, є злочином, а винні будуть притягнені до судової відповідальності згідно зі статтею 554, а ті, що продають або купують предмети взяті з могил, будуть притягнені до відповідальності по статті 592 Кримінального Кодексу.


Меморіал Pro Patria в Луцьку недалеко від католицького цвинтаря

bottom of page