top of page
P4390679.jpg
Пошук

Поховані: ксьондз Ян Захарський

Згідно зі спогадами, на католицькому цвинтарі в Луцьку був окремий сектор для діячів релігії. Ймовірно, тут був похований 34-річний секретар Луцької курії Ян Захарський, відомість про смерть якого знаходимо у газеті "Miesięcznik Diecezjalny Łucki":

Світлої пам'яті ксьондз Ян Захарський


В ніч з 11 на 12 березня цього року помер після довгих та тяжких мук, наділений святими таїнствами, в лікарні святого Юзефа в Варшаві, секретар Луцької єпархіальної курії, світлої пам'яті ксьондз Ян Захарський.

Життя цього молодого, заледве 34-літнього каплана було мало знане ширшому загалу. Походив з радянського Поділля, звідки продерся до Польщі, аби вступити до Кам'янеської семінарії, що знаходилася тоді в Бучачі. Закінчив семінарію вже в Луцьку, бо Семінарія в Бучачі через брак коштів була закрита. Висвячений у каплани в 1928 році, одразу ж почав сильно втрачати здоров'я. Також, місцями його капланської праці були вікаріати в Луцьку та Володимирі, пізніше посада секретаря Курії Біскупа. Більшу частину свого життя був змушений провести в куріях в різних місцях Польщі, при цьому підлягаючи не раз важким операціям. На останню, яка могла йому продовжити життя й одразу вважалася з надмірним ризиком, відправився за три тижні перед смертю. Однак, не дав Бог повернути після неї здоров'я.

Серед тих, хто його знав, залишиться по ньому спогад каплана тихого, зазвичай приємного у своїй поведінці, веселого, попри постійні страждання, що сумлінно виконував покладені на нього обов’язки. Ті характеристики при його стані здоров'я говорили про високий духовний рівень. Під час останньої хвороби не втратив звичайного себе, а смерть, що надходила, сприйняв як волю Божу з великою побожністю. Маймо надію, що принесла йому на тому світі полегшення, якого на цьому світі не спромігся знайти. Молімося про це з теплотою серця.

Похорон світлої пам'яті ксьондза Захарського відбувся дня 14 березня в Луцьку, де бажав бути похованим. З причин обходів Великого тижня, привезене з Варшави тіло були одразу з передмістя Красного завезені до цвинтарної каплиці, в якій відбулася панахида.


Метричний запис про смерть та поховання Яна Захарського

Цікаво, що у газеті йдеться про березень 1938 року, а у метричній книзі пише що Ян Захарський помер та був похований 12 та 14 квітня відповідно.

bottom of page